In de voedingsindustrie staat hygiëne centraal. Ruimtes, machines en componenten worden dan ook dagelijks en zelfs frequenter gereinigd. Dat gebeurt vaak met reinigingsmiddelen, die materialen als bijvoorbeeld gietijzer of aluminium kunnen aantasten. Wie motoren uit dergelijke materialen gebruikt, loopt het risico ze binnen de kortste keren te moeten vervangen. Zelfs een goede omkasting en een beschermende epoxy coating zorgen niet altijd voor de benodigde bescherming. Daarom ontwikkelde Euronorm Drive Systems, specialist in aandrijftechnieken, nu ook elektromotoren en tandwielkasten in duurzaam rvs, zoals de JRES motorreductoren en de flensencoders van de JRSB serie. Euronorm levert alle producten bovendien uit voorraad in slechts twee weken tijd en bij stilstand zelfs nog sneller.
Euronorm Drive Systems, met hoofdkantoor in Sassenheim (NL), staat al jaren synoniem voor kwaliteitsvolle, betrouwbare aandrijvingen en transmissies. Het assortiment omvat de meest uiteenlopende reductoren (motor-, wormwiel-, hypoïde, planetaire, heavy duty), maar ook elektromotoren, zwenkaandrijvingen, frequentieregelaars, draaikranslagers en flensencoders. De firma is een bekende speler in Nederland, maar focust sinds enkele jaren ook sterk op de Belgische markt. Dankzij een gemotiveerd team van medewerkers met kennis van zaken kan voor elke toepassing een perfect passend standaard- of custom-made aandrijfsysteem geleverd worden.
“We introduceren niet elke maand een nieuw, innovatief product, maar leggen onze focus op het snel en betrouwbaar blijven leveren van oplossingen die onze klanten nodig hebben en waarin we gespecialiseerd zijn. Zo merkten we dat bedrijven uit de voedingsindustrie op zoek waren naar een oplossing voor het terugkerende probleem van corrosie en waterinfiltratie bij conventionele aandrijvingen. In die sector is hygiëne immers cruciaal en frequent reinigen van ruimtes, machines en componenten onontbeerlijk. Motoren waren er snel aangetast door de reinigingsmiddelen en moesten soms na enkele maanden al vervangen worden”, stelt Jip Verbiest, sales engineer België bij Euronorm. “Daarom hebben we een volledig gamma aan motorreductoren in rvs op de markt gebracht. Die zijn hermetisch afgesloten (TENV, IP69K) en volledig glad, waardoor dit een betrouwbare en duurzame oplossing is. Stilstand van het machinepark wordt hiermee tot een minimum beperkt. Extra troef: de machines blinken ‘in hun vel’.”
Naast deze rvs motorreductoren van de JRES serie omvat het gamma van Euronorm intussen ook de JRSB flensencoders in rvs. Die passen naadloos tussen IEC-motoren en hun tandwielkast. Ze registreren de juiste positie van de motor en communiceren die data naar het regelsysteem van de machine. Deze flensencoders laten de firma toe om de motor als een volledig hermetisch afgesloten en hygiënisch element aan te bieden. “Deze rvs encoders leveren we ook met 1.024 pulsen/omwenteling, waardoor we zelfs voor dynamische en veeleisende toepassingen steeds een oplossing kunnen bieden. Doordat de flenzen volgens de IEC-norm ontworpen zijn, zijn de flensencoders ook bruikbaar op pompen en motoren van andere merken. Hierdoor kunnen bestaande installaties eventueel van een retrofit voorzien worden”, vult de sales engineer aan. “In bijna alle toepassingen worden ze gecombineerd met een IEC-motor. Voor afwijkende projecten kunnen onze ingenieurs een oplossing op maat uitwerken.”
Bij Euronorm staan de klanten centraal. Ze kunnen rekenen op kwaliteitsvolle producten, maar vooral ook op een uitstekende technische ondersteuning. “Ons ervaren team kent de markt en de producten door en door. We gaan geen enkele uitdaging uit de weg en zelfs voor de meest complexe toepassingen zoeken we een gepaste oplossing. We staan de klanten bij met technische ondersteuning rond producten en voor speciale toepassingen kunnen ze een beroep doen op onze ingenieurs om juiste producten te bedenken en te berekenen of maatoplossingen uit te werken. Via onze online configurator kan men ook zelf alles selecteren en zo een prijsofferte, technische fiche, plan en 3D-tekening genereren”, sluit Verbiest af. “Onze korte levertermijn is en blijft misschien wel dé belangrijkste hoeksteen van ons succes. Dankzij een grote voorraad in Nederland kunnen we een levertermijn van slechts twee weken garanderen, terwijl men bij andere leveranciers vaak acht weken, en vandaag zelfs nog veel langer moet wachten. Dit is heel handig voor wie nieuwe machines bouwt, maar ook voor onderhoudsprojecten. Op speciale aanvraag kan zelfs nog sneller geleverd worden.”