Het etiket is de manier bij uitstek voor voedingsbedrijven om hun klanten te informeren. Een aspect waarnaar steeds meer aandacht uitgaat. De consument wil immers steeds beter geïnformeerd zijn. Om dit proces te helpen automatiseren, bestaat er vandaag labelsoftware die met variabele data kan werken. Presa’s labelsoftware specialist Jeremy Janssens legt uit welke voordelen klanten daarvan kunnen plukken en hoe Presa voor uitgebreide ondersteuning zorgt.
Etiketteren is een belangrijk onderdeel van het verpakkingsproces voor voedingsbedrijven. Ze zijn immers bij wet verplicht om de consument van de nodige informatie te voorzien, bijvoorbeeld over de aanwezigheid van allergenen, de nutritionele waarde, de productiedatum en de houdbaarheidstermijn. Een evolutie die in de toekomst nog versterkt zal worden, wanneer ook Nutri- en Ecoscores een (verplichte) prominente plaats krijgen op het etiket. Jeremy Janssens, software engineer Presa: “Om al deze informatie vorm te geven, doen meer en meer voedingsbedrijven een beroep op labelsoftware. Die zorgt dat alle informatie aanwezig is en ook duidelijk leesbaar is voor de consument.”
Een belangrijke nieuwe ontwikkeling is de toepassing van labelsoftware met labeltemplates. “Dit maakt het kinderspel voor bedrijven om bij elk product het overzicht te bewaren van wat er precies nodig is aan informatie. De data kan met andere woorden variëren in functie van het product. De software haalt dan telkens de nodige gegevens uit bovenliggende systemen zoals ERP of WMS, zonder kans op menselijke fouten. Op die manier voldoen voedingsbedrijven niet alleen aan de verplichtingen omtrent etikettering maar maken ze ook een verregaande traceerbaarheid van hun producten mogelijk.” Deze manier van werken bestaat eigenlijk al langer. Toch beginnen voedingsbedrijven pas nu hun toevlucht ertoe te nemen. “Dat heeft vooral te maken met onwetendheid. Voedingsbedrijven wijden zich vooral aan het optimaliseren van hun producten. Het is aan ons als technologieleverancier om ze op de hoogte te houden van nieuwe technieken die hun productie efficiënter en veiliger maken.”
Presa beschikt met BarTender en NiceLabel net over twee van de belangrijkste vertegenwoordigers van labelsoftware die zo een uitgebreid labelmanagement mogelijk maken. “We kiezen resoluut voor twee A-merken, zodat klanten er zeker van zijn dat wanneer er aanpassingen komen aan het wettelijk kader, ze deze vanzelf in de volgende software-update terugvinden.” Presa voegt daar uiteraard ook zijn gebruikelijke ondersteuning aan toe. “We gaan in gesprek met onze klanten over wat er precies allemaal nodig is op het etiket. Hoe minder gegevens er nodig zijn, hoe minder tijd er in de programmatie van deze templates en dus de kostprijs zal sluipen. Daarom is het cruciaal om voldoende kennis in huis te hebben om de ‘must-haves’ van de ‘nice-to-haves’ te onderscheiden.” Presa is in staat om klanten doorheen het volledige proces te loodsen. “Van het ontwerp van het label, tot de gesprekken met de producent van de ERP- of WMS-oplossing om de koppelingen te leggen om altijd over de juiste data te beschikken. Daarnaast begeleiden we ze hoe ze achteraf zelf nog aanpassingen kunnen uitvoeren. Met een halve dag training kunnen ze dit verder perfect zelf opvolgen.”
Wat Presa tot de geknipte partner maakt voor etiketteeroplossingen is dat het een totaalpakket aanbiedt. “Er is een duidelijke vraag vanuit de voedingsindustrie naar dit soort oplossingen. We zijn in staat klanten volledig te ontzorgen in dit domein. Enerzijds door zowel de hardware, zijnde de printers, als de software voor labelmanagement in huis te hebben. Maar anderzijds ook door producten te matchen met de kennis van toepassingen bij onze klanten. Die expertise is cruciaal om alle data die nodig zijn om te zetten in een afdrukbaar label”, besluit Janssens.