Je werknemers op de werkvloer meer autonomie geven waardoor niet alleen de productiviteit op de werkvloer stijgt, maar je als bedrijf ook water bespaart? Het kan, zo getuigt Brouwerij Het Anker uit Mechelen. “Je moet gebruikmaken van de kennis die op de werkvloer zit. Het BLITS-project haalt die kennis naar boven, en dat werpt z’n vruchten af”, zegt brouwingenieur Bart Meulepas.
BLITS staat voor Begeleid Leren In TeamS, een initiatief dat uitgaat van ons sectorfonds Alimento. Het project, dat bestaat uit een 5-tal sessies, wil de kennis die aanwezig is bij eigen food heroes naar boven brengen. Een externe facilitator begeleidt een groep werknemers binnen één bedrijf om samen een specifieke uitdaging op te lossen.
Het Anker is één van de partners in de Green Deal Brouwers, waarmee 16 Vlaamse brouwerijen zich engageren om het waterverbruik per liter geproduceerd bier te verminderen. Brouwingenieur Bart Meulepas: “Tijdens een vergadering met de Green Deal Brouwers kwam het BLITS-project ons ter ore. Dat sprak ons aan, want het project vertrekt vanuit dezelfde benadering als ons bedrijf: bottom-up werken en meer autonomie geven aan de werknemers.”
“Met het BLITS-project keken we hoe we per liter bier de verbruikte hoeveelheid water naar omlaag konden brengen. We benaderden die vraagstelling langs twee zijden: we keken zowel hoe het waterverbruik verder naar omlaag kon als hoe we de bierverliezen konden beperken.”
Het project bestond uit 5 korte sessies, waarin werknemers hun oplossingen in de groep konden gooien. Iedereen die interesse had, kon meedoen aan de sessies. “Mensen op de werkvloer denken vanuit een ander perspectief: ze denken meer hands-on dan het management en komen daardoor ook met andere ideeën. Die inzichten probeerde de externe facilitator uit de eerste sessie te halen, om ze nadien aan het management voor te leggen”, aldus Bart.
Opvallend: alle deelnemers hadden een intrinsieke motivatie om na de sessies meteen aan de slag te gaan op de werkvloer. Bart licht toe: “Het BLITS-project was voor de werknemers een gelegenheid om, via een facilitator, hun voorstellen in alle vrijheid op tafel te leggen. Ze stelden zelf ideeën voor, kregen daar groen licht op en konden er nadien mee aan de slag. Dat werkte enorm productief: de werknemers voelden zich meer betrokken in de organisatie. Ze voelen zich gehoord en dat levert vertrouwen op en meer gedrevenheid op de werkvloer. Dat is de voornaamste kracht van BLITS.”
Heeft Brouwerij Het Anker daarmee iets baanbrekend uitgevonden? “Niet per se”, vertelt Bart. “Maar het leverde wel een pak nuttige maatregelen op die onze Food Heroes zelf mochten implementeren. Het team werkt daardoor efficiënter en gemotiveerd, én het levert het bedrijf een waterbesparing op. Het BLITS-project bracht meer indirecte resultaten op dan verwacht.
Binnen een paar maanden kunnen we de maatregelen concreet becijferen. Het project bracht ons aan het denken. We overwegen nu om BLITS te integreren in onze eigen organisatie. We zijn intern een collega aan het opleiden om in-house aan BLITS-projecten te doen.”
Met de BLITS-methodiek kan je diverse uitdagingen binnen je bedrijf aanpakken. Meer info over de aanpak kan je vinden op de website van Alimento, via Waarom opteren voor BLITS: Begeleid Leren In Teams? Alimento geeft bovendien ook een financiële ondersteuning voor dergelijk trajecten.