Het huidige aanbod aan software die productieprocessen opvolgt en data registreert, mag gerust indrukwekkend genoemd worden. Toch vinden deze pakketten niet zomaar ingang bij de industriële klant, die data vaak nog gemakshalve in standaardrekenbladen onderbrengt of zelfs nog met pen en papier aan de slag gaat. Nog steeds heerst de perceptie dat zulke implementaties onnodig lang, (te) invasief, niet klantgericht en dus ook te kostelijk zijn. Stuk voor stuk horden waarmee het MES-programma van CREONIS jaren geleden al wist af te rekenen. Wim Hendrickx, managing partner van de Herentse softwareontwikkelaar, legt ons de diepgang en slagkracht van hun software uit.
“CREONIS is een softwarebedrijf, ontstaan in 2006 als een spin-out van de internationale brouwerijgroep AB-Inbev”, zo steekt Hendrickx van wal. De ontwikkelaar richt zich voornamelijk op bedrijven uit de voedingsindustrie, waarvoor hij zowel de ontwikkeling op maat als de implementatie van Manufacturing Execution Systems, of kortweg MES, verzorgt. Anno 2021 blijven nog vele bedrijven verstoken van een goed inzicht in de eigen efficiëntie van hun productieproces. “Met name in de voedingsindustrie blijven kwaliteit en efficiëntie innig verweven, waardoor het simultaan opvolgen van performantie, materiaalstromen, energiebalans, onderhoud, kwaliteitsbewaking en personeelsbeheer een absolute noodzaak is”, aldus Hendrickx.
Creonis heeft, mede door zijn achtergrond in de brouwerijsector, een doorgedreven ervaring met zulke ‘batch-and-fill’ processen. “Ons team is elf man sterk, en telt zowel technisch-programmatorisch georiënteerde als hands-on mensen met een sterke business-achtergrond. Dat geeft ons de mogelijkheid om snel alle relevante parameters van een proces (tijden, snelheden, stilstanden, drukken, temperaturen …) in kaart te brengen, en de data correct te kanaliseren, interpreteren en te verwerken.” Met de huidige tendens richting digitalisering, kunnen bijna alle devices data aanleveren. Men ziet echter vaak dat deze data onbenut op losse eilandjes blijven zitten. Dan is het nodig om deze databronnen uit hun isolement te halen, en de vrijgekomen gegevens verder in het systeem te integreren. Hendrickx: ”Vooral in het (wettelijk) kader van food safety (waaronder een accurate tracking & tracing), is het nodig maximaal data in real-time te kunnen opvolgen en evalueren.”
De flexibele integratie is hier een belangrijke troef. Het systeem is namelijk modulair configureerbaar. Hendrickx: “Onze implementaties zijn steeds op maat van de klant. Wij streven hierbij steeds naar een naadloze integratie in het bestaande systeemlandschap en consolideren de bestaande data van andere systemen tot één betekenisvol geheel.” De softwareontwikkelaar zet bovendien sterk in op mobiele toepassingen. Op de productievloer worden data nog te vaak manueel geregistreerd, zelfs nog op papier, en dienen ze later nog in het systeem ingevoerd te worden. Dubbel werk dus. Hendrickx: “Dat verhelpen we door de operatoren mobiele toepassingen van onze oplossing aan te bieden, zodat de gegevens éénmalig ingevoerd worden én onmiddellijk beschikbaar zijn. Dankzij deze mobiele toepassingen verloopt de gegevensverzameling uiterst efficiënt én krijgt men doorgaans ook veel enthousiasme op de werkvloer.”