Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Digitalisering en intelligent product-transport maken machines future proof
Digitaliseren kan bedrijven veel opleveren. Maar het is geen evidentie. De technologie bestaat, maar het is zaak ze te vertalen naar de eigen productie en bedrijfsprocessen.

Digitalisering en intelligent product-transport maken machines future proof

Digitaliseren kan bedrijven veel opleveren. Maar het is geen evidentie. De technologie bestaat, maar het is zaak ze te vertalen naar de eigen productie en bedrijfsprocessen. Daar zijn competente partners voor nodig. Automotion is er zo één. Het bedrijf is het Motion Competence Center voor Schneider Electric en ondersteunt machinebouwers en systeemintegratoren bij de ontwikkeling van hun machines. Een van de oplossingen die terecht veel aandacht krijgt is Lexium MC12, een flexibel en modulair inzetbaar transportsysteem dat de prestaties en flexibiliteit van machines en algemene automatisering sterk verbetert.

Bart Van Quickelberghe: “Industrie 4.0-technologie mag dan complex lijken, het is zaak ze te vertalen tot gebruiksvriendelijke, eenvoudig te bedienen oplossingen.”

De roots van Automotion gaan terug tot ’93. Al van bij de oprichting helpt de automatiseringsspecialist uit Lievegem machinebouwers en integratoren om meerwaarde te creëren. “De tandem Automotion – Schneider Electric versterkt elkaar in die rol. Je hebt enerzijds de sterkte van een multinational die wereldwijde beschikbaarheid en stabiliteit kan garanderen. Anderzijds spreken bedrijven met een kmo die korte communicatielijnen kent en snel kan schakelen”, legt Bart Van Quickelberghe uit, Managing Director van Automotion. Een formule die duidelijk aanslaat in de markt. Intussen krijgt de strategische samenwerking ook een breder draagvlak door een uitbreiding van de activiteiten naar Nederland en Duitsland.

Digitalisering voor meer flexibiliteit

Een belangrijke doelgroep voor Automotion en Schneider Electric is de voedingsindustrie. Rick Laan, Offer Manager Motion Control & Robotics bij Schneider Electric: “Een sector die inzet op doorgedreven automatiseren en digitaliseren en die door zijn absolute focus op voedselveiligheid om dat tikkeltje meer expertise vraagt om tot goed werkende, hygiënische oplossingen te komen. High-end motion en robotica zijn er al aan de orde van de dag. Het is zaak die nu te koppelen met digitalisering, zodat voedingsbedrijven de volgende stappen zetten in het realiseren van nog meer flexibiliteit.” 

Rick Laan: “Lexium MC12 regelt het interne producttransport in een machine op een snelle, flexibele en nauwkeurige manier.”

Intelligent transportsysteem

De perfecte technologie daarvoor is het Lexium MC12 intelligente transportsysteem in combinatie met digital twin technologie. Multi-carriers voor het verplaatsen, groeperen en positioneren van producten waardoor bedrijven hun productiviteit en flexibiliteit kunnen verhogen en een snellere time-to-market neerzetten. “Voedingsbedrijven dienen vandaag heel dynamisch in te spelen op veranderende consumentenwensen. Met de introductie van Lexium MC12 kunnen ze hun productie daar flexibel aan aanpassen, net omdat wijzigingen enkel in de software hoeven te gebeuren en niet in de hardware. Een revolutionaire manier van werken: waar je verpakkingslijn vroeger rond één product gebouwd was, kan je nu nadenken over andere verpakkingen, types … in één en dezelfde machine. De omsteltijden worden immers tot een absoluut minimum gereduceerd”, aldus Van Quickelberghe.

Dragers individueel te regelen

Maar hoe werkt het nu eigenlijk? “Lexium MC12 regelt het interne producttransport in een machine op een snelle, flexibele en nauwkeurige manier. De gebruiker bouwt het traject naar eigen wens uit met segmenten en productdragers, gebaseerd op lineaire motion technologie. De dragers, voortbewegend over geleide rails, worden dan elk afzonderlijk aangestuurd, zodat voor elk product de juiste opeenvolging van bewerkingen kan gekozen worden. Die volgorde kan volledig verschillen bij de volgende drager, zonder dat er mechanische aanpassingen nodig zijn. Dat maakt dit tot zo een flexibel, dynamisch systeem”, vat Laan het concept samen. De voedingsindustrie werd al van bij de ontwikkeling voor ogen gehouden als doelgroep. Het systeem geniet daarom van een IP65 beschermingsgraad, zodat een goede inzetbaarheid gegarandeerd is.

Een revolutionaire manier van werken: waar je verpakkingslijn vroeger rond één product gebouwd was, kan je nu nadenken over andere verpakkingen, types … in één en dezelfde machine.

Geïntegreerd geheel

Schneider Electric promoot en geniet tegelijkertijd ook zelf van zijn innovatie. De Lexium MC12 multi-carriers worden er breed toegepast in verschillende productiesites. “Overal waar voedingsbedrijven een digitaliseringsslag willen maken, kan dit systeem voor meerwaarde zorgen. Dat dankt het aan zijn universeel inzetbaar karakter. Een MC12 concept maakt nagenoeg altijd integraal deel uit van een totaaloplossing, waarin deze unit centraal staat, en alle processen en randapparatuur daarop naadloos dienen aan te sluiten. We koppelen software en hardware tot een geïntegreerd geheel. Alles is vanuit één en dezelfde controller aan te sturen. Schneider gebruikt hiervoor de PacDrive Motion controller. Industrie 4.0-technologie mag dan complex lijken, het is zaak ze te vertalen tot gebruiksvriendelijke, eenvoudig te bedienen oplossingen. Dat is de sterkte van ons partnerschap”, besluit Van Quickelberghe.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?