Het detecteren en verwijderen van biofilms is niet eenvoudig. De bacteriën verschuilen zich immers onder een slijmlaagje dat zich niet zo gemakkelijk laat openbreken. Om deze vaak hardnekkige vervuiling efficiënt aan te pakken, hanteert Ecolab een aanpak in vier stappen. Het sluitstuk is het recent gelanceerde Nodsan EAS desinfectiemiddel, een eigen Ecolab ontwikkeling die garant staat voor meer efficiëntie, minder tijd en lagere kosten. Het desinfectiemiddel kan zowel aan zure als alkalische reinigingsmiddelen worden toegevoegd, waardoor je dus twee stappen in het proces in één beweging kunt uitvoeren.
Voedingsmiddelenbedrijven krijgen steeds vaker te maken met biofilms. Op sommige, vaak voor reiniging moeilijker te bereiken plaatsen, kunnen bacteriën zich vasthechten en na verloop van tijd polymere substanties aanmaken. Hebben ze er daar voldoende van, dan is de hechting onomkeerbaar en is er sprake van een beginnende biofilm. Deze EPS-matrix zal de bacteriën bovendien helpen om bij elkaar te blijven en hen te beschermen tegen bepaalde chemische reinigingsmiddelen. “Een grondige aanpak is dan ook een belangrijke vereiste om de strijd tegen biofilms aan te gaan. Het vergt tijd om aan de hand van audits en analyses biofilms op te sporen, maar we merken dat dit thema wel meer en meer begint te leven in de foodsector.” Aan het woord is Arne Daneels, Marketing Associate van Ecolab.
Alles begint met het in kaart brengen van mogelijke vervuiling. Ecolab opteert daarvoor voor een holistische benadering, zowel in open als in gesloten systemen. “Hoe sterker het hygiëneprogramma, hoe beter we machines en installaties kunnen beschermen. De bedoeling is om heel gericht te bepalen waar de huidige reinigingstechnieken tekortschieten en waar extra aandacht nodig is om, in eerste instantie, biofilms te verwijderen en, vooral, in de toekomst de vorming van biofilms te vermijden.” De tweede stap is een grondige analyse van de gevonden vervuiling om te achterhalen of het wel degelijk om biofilm gaat. Daar bestaan verschillende analysetools voor, gaande van UV-licht, ATP, swabs, … Daneels: “We onderzoeken in het laboratorium om welke pathogene culturen het gaat. Op die manier weten we wat er nodig is om de biofilm open te breken en de bacteriën te verwijderen.” Ecolab beschikt daarvoor over de SEEC™ technologie die in de diepte kan reinigen voor een hoge hygiënegraad.
Last but not least, de desinfectie: “Een belangrijke stap in de preventie van nieuwe biofilmvorming en om de risico’s voor de voedselveiligheid terug te dringen”, weet Daneels. Sinds kort heeft Ecolab daarvoor een extra innovatie in huis: Nodsan EAS. “Het is een veelzijdig desinfectiemiddel dat werkt tegen bacteriën, schimmels, gist en sporen, maar het kan ook in CIP-toepassingen perfect dienen. Het behoudt haar actieve werking over langere tijd, zonder risico op corrosie, zelfs in omgevingen waar de temperatuur danig kan oplopen. Dat maakt het de uitgelezen keuze in de strijd tegen biofilms. In veel gevallen kunnen reiniging en desinfectie met Nodsan EAS in één stap gebeuren, wat klanten in staat stelt om veel tijd en kosten te besparen.”
Ecolab zet haar ruime ervaring in om de voedingsmiddelenindustrie te helpen om de voedselveiligheid in haar productie te verhogen. Het bedrijf viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Naar aanleiding daarvan kreeg het logo een make-over en veranderde de tagline van ‘everywhere it matters’ naar ‘protecting what’s vital’. Een belofte dat u ook de komende jaren diezelfde kwaliteit en service mag verwachten waarvoor u al jaren op Ecolab vertrouwt.