De fabrieken van morgen zullen bestaan uit complexe technologie die zich intuïtief laat bedienen. Maar om die te bouwen is er nood aan een multidisciplinair engineeringteam dat zich hier volledig op kan toeleggen. Tijd en medewerkers waaraan het voedingsbedrijven vaak ontbreekt. Enter DD Engineering (DDE). Een hands-on engineering- & consultingbureau dat kan terugblikken op dertig jaar ervaring in de procesindustrie, maar dat eigenlijk vooral vooruit wil kijken met zijn klanten. Innovatie, automatisering en digitalisering, veiligheid en duurzaamheid zijn dan ook de sleutelwoorden in de projecten die ze afleveren.
DDE, met hoofdkwartier in Ieper, is al van in zijn begindagen een belangrijke partner voor de voedingsindustrie. De expertise in hygiënische afwerking en de technische knowhow van voedingsprocessen van de medewerkers maakten altijd al het verschil. Mond-tot-mondreclame deed de rest. Toen Niels Colson samen met investeringsgroep AIM het bedrijf zeven jaar geleden overnam, gebeurde dat net uit het geloof in die sterke fundamenten die er al lagen. Met een nieuwe visie en missie ging het bedrijf er sindsdien met volle kracht tegenaan. En met succes. Het aantal medewerkers groeide van twaalf naar 50, de omzet stijgt jaarlijks met gemiddeld 20% en er werden twee nieuwe kantoren geopend in Gent en in Grobbendonk. “Een groeiverhaal dat te danken is aan de passie voor engineering en techniek van onze medewerkers. Technologie gaat harder dan ooit. Je hebt echte specialisten nodig om projecten te doen slagen. Voor elk project stellen we aan de hand van de behoeftes een multidisciplinair team samen dat gepokt en gemazeld is in techniek. Zonder die gebetenheid om de best mogelijke engineeringsoplossing te bedenken, kan je vandaag onmogelijk de vingers aan de pols houden van alle evoluties.”
De missie die DDE zich stelt is ambitieus. “We willen de fabrieken van morgen engineeren voor onze klanten. Een oplossing is immers pas een goede oplossing als ze ook de tand des tijds kan doorstaan. We leggen daarom steevast de focus op innoveren, automatiseren en digitaliseren om een efficiëntiewinst te boeken. Alleen op die manier kom je vandaag tot een flexibele productie waar het aangenaam en veilig werken is, met respect voor mens en milieu. Want ook duurzaamheid, het spaarzaam omspringen met grondstoffen dragen we hoog in het vaandel in onze projecten”, aldus Colson. DDE spreidt zijn kennis en diensten in theorie over vier pijlers uit: plant, safety, logistics, digital. “Domeinen die in projecten in de praktijk vaak onderling verweven zijn. Door de expertise die we in elk van deze takken van sport hebben opgebouwd, kunnen we klanten vooral volledig ontzorgen. We worden de architect van hun productielijn of logistiek apparaat. Ze kunnen op beide oren slapen als ze ons hun project in handen geven. Of het nu gaat om projectmanagement, strategisch advies, studies of berekeningen.”
Wat DDE verder onderscheidt op de markt is de aanpak die ze hanteren in elk project. Colson: “Ten eerste staan we voor onafhankelijk advies. We zijn met geen enkele technologieleverancier getrouwd, zodat we klanten altijd de voor hen meest economische en passende oplossing kunnen aanreiken. Ten tweede willen we vooral pragmatisch en hands-on zijn. Als onze medewerkers naadloos deel uitmaken van het team van de klant, dan weten we dat we het goed doen. Projecten draaien immers om open communicatie en nauw samenwerken. Onze grootste troef is echter onze ervaring. Oplossingen op maat beginnen met kennis over de processen in uw bedrijf. Die kennis hebben we de voorbije dertig jaar referentie per referentie opgebouwd. Kennis waarmee we onze klanten van concept tot oplevering kunnen ondersteunen.”
Ambitie genoeg dus. “We willen de komende vijf jaar verder groeien naar 100 medewerkers en ons visitekaartje afleveren over heel Vlaanderen. Je merkt dat er vandaag echt een nood is in de markt door de complexiteit van de technologie. De mentaliteit om alles zoveel mogelijk zelf te proberen doen is aan het veranderen. Onze missie zal pas geslaagd zijn als we de geprefereerde adviseur en partner worden voor alle technische projecten in de voedingsindustrie”, besluit Colson.