Het Food Forward Event bracht voedingsprofessionals en de nieuwe generatie food heroes samen om elkaar te inspireren over de voeding van morgen. Niet alleen kon je proeven van de voeding van de toekomst, ook gaven 8 experts uit de sector inspirerende voordrachten over de verschillende aspecten die hierbij komen kijken. Een overzicht.
Welke uitdagingen staan ons te wachten om duurzame én tegelijkertijd smaakvolle voeding voor de toekomst te ontwikkelen? Brengt artificiële intelligentie een revolutie teweeg bij sensorische consumententesten van voedingsproducten? Smaak staat centraal in deze Nederlandstalige TED talk van Inge Dirinck, technologisch adviseur bij SENSTECH.
“Geschikte” medewerkers vinden en behouden is vandaag één van de grootste uitdagingen voor voedingsbedrijven. Maar hoe kun je jouw food heroes blijvend motiveren? In een tweetalige voordracht vertellen Karl Boumans, innovation manager bij Flanders’ FOOD en Frank De Craecker, organisatiedeskundige bij Workitects, hoe werk anders of slimmer te organiseren, een arbeidsorganisatie met lerende jobs te creëren en in te zetten op ondersteunende digitale technologieën.
Voedingsbedrijven proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar moeten daarbij keuzes maken en kiezen voor duurzame alternatieven. Bovendien moeten alle stakeholders, die steeds meer met een onderneming verbonden zijn, zich vinden achter de gekozen strategie. Herbekijk de Franstalige presentatie van Gaspard Chantrain van de Universiteit Luik.
Kunnen we op een duurzame manier hoogwaardige eiwitten maken van groene energie en CO2? De Nederlandstalige voordracht van Stijn Boeren van Avecom vertelt hoe bacteriën een oplossing bieden. Power to protein!
Fermentatie is alom aanwezig: van in onze darmen tot in onze leefomgeving. Van het eerste brood dat meer dan 5000 jaar geleden spontaan met gist en bacteriën werd gemaakt tot gefermenteerde voeding en vezels die de darmmicrobiota voeden: niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder fermentatie. De Franstalige professor en voedingsexpert Nicolas Guggenbühl licht toe hoe fermentatie ook in de toekomst onze gezondheid bepaalt.
Laat je eigen talenten doorgroeien via interne doorstroom- en omscholingstrajecten. Hoe trigger je de intrinsieke motivatie bij eigen werknemers? Didier Van Aelst vertelt hoe AB InBev hiermee omgaat.
Valorisatie van nevenstromen uit de agrovoedingsindustrie kent vele uitdagingen. In deze Nederlandstalige presentatie gaan innovatie managers bij Flanders’ FOOD Marie Demarcke en Ellen Martens dieper in op de lessen uit het verleden en geven ze ook een inkijk in de strategie voor de toekomst.
Tot slot vertellen Olivier Wathelet, doctor in de antropologie en Béatrice Alié van SOGEPA hoe een crisis innovaties met zich meebrengt.