Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hard werk eenvoudig gemaakt
De transfer van de kaas van de ene robot naar de andere gebeurt om hygiënische redenen in de lucht.

Hard werk eenvoudig gemaakt

Zelfs in de meest geautomatiseerde fabrieken waar kaas in grote hoeveelheden verwerkt wordt, blijft het ontkorsten van natuurlijke gerijpte kaas een lastig manueel karwei. Toch is het een noodzakelijke stap in de productie om de kaas te kunnen versnijden. DERO GROEP is erin geslaagd om dit proces nu te automatiseren met de ELTEN/DER* 200S/2 machine. Twee Stäubli robots met zes assen werken ‘hand in hand’ om de korst in minder dan een halve minuut te verwijderen. Een echte mijlpaal in kaasverwerking.

Het kost ongeveer twee minuten, twee sterke armen en een ervaren medewerker om de natuurlijke korst van een ronde kaas te verwijderen. Als je weet dat moderne kaasfabrieken duizenden ronde kazen per dag verwerken, dan is duidelijk waarom deze taak om automatisering vraagt. Een handschoen die DERO GROEP uit Nederland graag opnam. Het hoofdkwartier ligt in Nieuw-Vennep bij Amsterdam, op een boogscheut van Gouda, de kaashoofdstad van Nederland. Met zijn merken Dero, Elten en Bosgraaf biedt het bedrijf geautomatiseerde oplossingen voor de productie, verwerking, behandeling en verpakking van kaas.

De twee TX200 robots in de innovatieve ontkorstingscel van DERO zijn de vlaggenschepen van Stäubli’s zesassige robotreeks – in hygiënische uitvoering.

Waarom automatiseren?

Handmatig ontkorsten is zwaar werk, wat het ook steeds moeilijker maakt om personeel voor deze job te vinden. Een tweede reden om dit proces te automatiseren is de hoeveelheid afval die vrijkomt, zelfs wanneer de kazen door de meest ervaren medewerker onder handen worden genomen. Een ander probleem is van hygiënische aard. Sales manager Joop Bouman: “Bacteriën kunnen rijping veroorzaken. Om besmetting te vermijden is de basisregel daarom ‘geen handen aan de kaas’. Maar het is ook een natuurproduct dat varieert in grootte, leeftijd en hardheid. De krachten die moeten uitgeoefend worden kunnen dus nogal verschillen.”

Twee robots werken ‘hand in hand’

DERO ontwikkelde een nieuwe machine die deze uitdagingen wist te overwinnen. Een ronde kaas komt aan op de transportband. Een Stäubli TX200 zesassige robot in HE-uitvoering (geschikt voor vochtige omgevingen en bestand tegen schoonmaakprocessen) voor de grootst mogelijke hygiëne pakt de kaas op met een grote zuignap langs de bovenzijde. Aangezien het speciaal ontwikkelde ontkorstingsgereedschap is gefixeerd, voert de robot een gecombineerde meerassige beweging uit, inclusief rotatie van de kaas, waardoor in minder dan 15 s precies de helft van de kaas wordt ontkorst. Daarna beweegt de robot zich naar een transferpositie, waar een tweede robot de andere kant van de kaas vastpakt waarna het proces zich weer herhaalt. Aangezien beide robots tegelijkertijd kunnen werken, bedraagt de cyclustijd ongeveer 30 s. De machine is zeer open en hygiënisch want het afval valt rechtstreeks in plastic bakken die gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Joop Bouman: “De volgende stap, een soortgelijke machine voor rechthoekige kaasblokken, is intussen ook klaar.”

Snelheid, productiviteit en flexibiliteit

Naast de snelheid en productiviteit valt de flexibiliteit van de machine op. “De bediening is heel eenvoudig, omdat we recepten hebben geprogrammeerd, afgestemd op de vorm, soort en hardheid van de kaas. Of het nu gaat om Goudse kaas van zes weken oud of Edammer van 100 weken, de robots weten wat ze moeten doen”, vertelt Bouman. Na de bouw van het eerste prototype in 2020 zijn er meerdere machines gebouwd en verkocht die naar volle tevredenheid draaien. Nu worden de ontzwoerdrobots aan de markt gepresenteerd. Ze kunnen ook worden uitgerust met een inline visiesysteem voor het controleren van het proces. Na verwerking van elke zijde wordt de kaas door camera’s gecontroleerd. Is de korst niet verwijderd, dan kan de robot de kaas opnieuw naar het ontzwoerdingsapparaat of naar een apart herbewerkingsstation verplaatsen.

De bediening is kinderspel. De operator hoeft enkel het type, het gewicht en de leeftijd van de kaas in te geven.

Een gemakkelijke keuze: Stäubli HE robots 

Gevraagd naar de robotkeuzecriteria van DERO, noemt Bouman er een flink aantal: “Ten eerste gebruiken we vaak robots van Stäubli, omdat ze voldoen aan de zware hygiënische eisen van kaasverwerking en voedselproductie in het algemeen. In HE uitvoering kunnen ze elke dag met water of chemicaliën worden gereinigd zonder dat dit hun levensduur beïnvloedt.” Bovendien biedt het volledige Stäubli TX gamma een hoge precisie en nauwkeurigheid. Ook de programmering is eenvoudig: de volledige cel wordt enkel aangestuurd door de robotcontroller – er wordt geen extra PLC gebruikt. De DERO ingenieurs kozen voor het paradepaardje van de TX zesassige robotreeks omwille van het bereik van de armen, en omdat een zeer stijve constructie vereist is voor de contactdruk van de roterende kaas tegen het gereedschap. En natuurlijk maakt de massieve rvs motor die de rotatie van de kaas mogelijk maakt, de arm zwaarder. Bouman: “De volgende stap is een soortgelijke machine voor rechthoekige kaasblokken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?