De lijst van uitdagingen waar de industrie voor staat, is lang: de klimaatverandering, tekorten in de energieaanvoer, verstoorde supply chains en een tekort aan geschoolde medewerkers. De oplossing voor al deze uitdagingen ligt in het doelgericht toepassen van technologie. Maar ook de verschillende regeringen moeten hun beleid op de rails krijgen. Hannover Messe 2023 toont niet alleen welke technologie er bestaat om tot een geconnecteerde, klimaatneutrale industrie te komen, maar biedt ook een forum voor beleidsdiscussies tussen de industrie, de regering, de wetenschap en afgevaardigden van sociale partners.
“Koolstofneutrale productie, artificiële intelligentie, waterstoftechnologie, energiebeheer en Industrie 4.0 – dat zijn de overkoepelende thema’s voor de komende editie van de Hannover Messe”, vertelt Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de bestuursraad van de Deutsche Messe. “Enkel het samenspel tussen deze technologieën zal het mogelijk maken om onze welvaart op een duurzame manier te verankeren en tegelijkertijd de bescherming van het klimaat naar voren te schuiven.”
Tijdens ’s werelds grootse vakbeurs voor de industrie zullen ongeveer 4.000 bedrijven tonen welke oplossingen ze in huis hebben voor productie en de toevoer van energie in de toekomst. De beurs wil bovenal een holistisch beeld brengen. “Benaderingen om tot oplossingen te komen voor elk van de huidige globale uitdagingen zullen te zien zijn op de beursvloer”, verzekert Köckler. De opening gebeurt door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, in het gezelschap van de president van Indonesië, Joko Widodo. Indonesië is het partnerland voor deze editie.
Om het volledige potentieel van Industrie 4.0 te ontgrendelen, zullen aanzienlijke hoeveelheden data nodig zijn. Data die voor alle partijen in de volledige waardeketen toegankelijk zijn. Dat nieuwe geïnterconnecteerde data-ecosysteem – Manufacturing X – is een belangrijk deel van de oplossing als een soeverein en veilig dataplatform. Dat is althans de visie van industriële verenigingen zoals BDI, VDMA en ZVEI. De eerste stappen om Manufacturing X toe te passen, zullen toegelicht worden op de Hannover Messe, in nauwe samenwerking met de Duitse minister voor Economie en Klimaatactie. Of zoals Köckler het verwoordt: “Het doel is om de onafhankelijkheid van bedrijven te vrijwaren. Zij moeten geen toegang prijsgeven tot hun klanteninterface, maar kunnen wel het potentieel benutten van een platformeconomie.”
Artificiële intelligentie speelt een steeds belangrijkere rol in de industrie. Naast het optimaliseren van processen zoekt de maakindustrie er vooral haar heil in voor simulaties en productontwikkeling. Ook de zogenaamde generatieve artificiële intelligentie zal haar weg naar de industrie vinden. Systemen zoals ChatGPT of DALL-E kunnen vandaag al bijstand bieden voor het genereren van teksten, machineprogrammering en ontwerp. “In de toekomst is het denkbaar dat artificiële intelligentie een volledige machine zal ontwerpen en dat wij mensen beslissen welke aanpassingen er nog nodig zijn om echt in de praktijk te kunnen draaien. Dit bespaart tijd en biedt bijzonder veel mogelijkheden om het tekort aan geschoolde medewerkers te helpen opvangen”, voegt Köckler er aan toe. Het onderwerp artificiële intelligentie zal dan ook uitgebreid terugkomen op de beursvloer: in bezoekersrondleidingen, fora, voorstellingen van nieuwe tools, en uiteraard use cases bij exposanten.
De interactie tussen software en machines creëert ook het potentieel om energie te besparen. Slimme oplossingen om energie te monitoren van de exposanten op de Hannover Messe helpen het energieverbruik op machineniveau identificeren en optimaliseren voor een kleinere CO2-voetafdruk. Köckler: “De meeste industriële gebruikers zijn zich nog altijd onvoldoende bewust van hoeveel energie er verborgen gebruikt wordt. Ongeregelde motoren in pompen, ventilatoren en compressoren maken nog steeds deel uit van de dagelijkse praktijk in fabrieken. Zonder intelligente sturing en de interactie tussen elektrische engineering en IT zijn efficiëntieverbeteringen quasi onmogelijk. De industrie in Duitsland is ongeveer goed voor 45% van het elektriciteitsverbruik. Samen kunnen we dus een aanzienlijke bijdrage leveren voor een verhoogde energie-efficiëntie.”
In die energietoevoer zal ook groene waterstof niet ontbreken. Een essentieel element voor de industrie om zich te bevrijden van fossiele brandstof en CO2-emissies. Maar de productie is vandaag nog een complex en duur proces. Vraagstukken rond beschikbaarheid, transport en opslag op grote schaal moeten nog opgelost worden. Meer dan 500 bedrijven zullen hun oplossingen voor het gebruik van waterstof in de industrie tonen, zegt Köckler. “Hierdoor zijn we het grootste platform wereldwijd voor dit thema.”