Alle voedingsmiddelenbedrijven hebben ermee te maken. Het verpakken en distribueren van hun producten. Doorgaans worden goederen daarbij op palletten geplaatst. Het is van belang dat dit proces soepel verloopt, ongeacht de variatie aan verpakkingsvormen. Alphatech machinebouw heeft met de derde generatie van palletiser Tina een compacte, efficiënte en robuuste oplossing voor de foodsector, mét een grijper snelwisselssysteem.
Alphatech Machinebouw, gevestigd in Izegem, is onderdeel van familiebedrijf VDS Concepts. Inmiddels staat met Pieter Vandersteene de derde generatie aan het roer. “Doel van ons bedrijf is het afleveren van kwalitatieve producten met de focus op variatie en innovatie. De afdeling Alphatech Machinebouw zorgt daarbij voor compacte, efficiënte oplossingen voor de logistieke sector.” Een voorbeeld van zo’n oplossing is de in huis ontwikkelde palletiser Tina. Deze staat in voor het automatisch stapelen en ontstapelen van verpakte producten op een pallet. “Goederen slim en snel op een pallet plaatsen is belangrijk om de lading te consolideren, waardoor het voor de distributeur gemakkelijker wordt om deze te vervoeren. Vroeger waren we vooral een prototype machinebedrijf met de focus op het ontwikkelen van maatwerkoplossingen, afgestemd op de specifieke situatie van de klant. Met palletiser Tina hebben we een machine ontwikkeld die voor meerdere toepassingen en dus door meerdere klanten geschikt is”, zegt zaakvoerder Vandersteene.
Palletiser Tina is modulair opgebouwd. “Hij is geschikt voor het verplaatsen van zowel lichte, zware, kleine als grote verpakkingen in diverse vormen en maten. Denk aan dozen, zakken, kratten, emmers, jerrycans … Daarnaast kan worden gekozen voor een opstelling voor grote of kleine palletten, hoog of laaggestapeld … Er is keuze te over. Ook als bedrijven op het ene moment nood hebben aan een bepaalde configuratie en op een later moment verandert dit, dan is dit geen probleem. De machine kan mee-evolueren met de wensen van de gebruiker.”
Tina is modulair opgebouwd waardoor met de gewenste modules de meest geschikte configuratie kan worden gekozen. “We hebben echter gemerkt dat klanten door de variatiemogelijkheden soms niet weten wat ze willen. Daarom hebben we twee voorbeelden geconfigureerd die vaak worden gekozen: de Tina 2M en Tina 1A, bestaande uit een basisconfiguratie inclusief omheining en een aanvoer rollenbaan.”
Vandersteene gaat in op de twee basismodellen, te beginnen met de 2M. “De 2 staat voor twee palletposities: links of rechts. M staat voor manueel. De in- en uitvoer van de palletten gebeurt manueel. Betreft het een 2ML, dan is er sprake van een linkse aanvoer van producten, bij 2MM ligt de positie van de rollenbaan in het midden en bij 2MR gebeurt de aanvoer aan de rechterzijde. Dit ‘kant-en-klare’ opbouwpakket is een grote hulp in de productie om snel en efficiënt te stapelen op een pallet. De stapelaar is budgetvriendelijke en compact.”
Een tweede veelgevraagde oplossing is de 1A. “Het grootste verschil tussen Tina 2M en Tina 1A is de automatische palletwissel. Deze zorgt voor een nog snellere productie aangezien palletten nu automatisch worden afgevoerd. Er komt met andere woorden geen operator meer aan te pas.”
Deze twee configuraties zijn al enige tijd op de markt verkrijgbaar. Alphatech machinebouw blijft echter innoveren en heeft nu een grijper snelwisselsysteem aan palletiser Tina toegevoegd. “Dit kan in een geautomatiseerde omgeving een enorme meerwaarde bieden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat gedurende een bepaalde periode dozen van 10 kg per stuk moet grijpen, terwijl in de daaropvolgende periode producten in emmers van 15 kg moeten worden afgevuld en gedistribueerd. Dat kan niet met dezelfde grijper waardoor de machine moet worden omgesteld. Ons grijper snelwisselsysteem is een plug-and-play systeem waarbij de operator heel eenvoudig de ene grijper en elektrische fiches kan loskoppelen, terwijl de andere grijper – zonder gereedschap – er even snel manueel op kan worden geplaatst, zonder ruimte voor fouten. Het opzet is daarnaast zodanig universeel opgebouwd dat het mogelijk is om alle soorten grijpers te koppelen. De robot zal vervolgens zelf detecteren welke grijper is gekoppeld zodat het palletiseren weer snel kan plaatsvinden.”
Hoe het precies werkt? De ene component van het grijper snelwisselsysteem is gemonteerd op de roterende koppeling van de palletiser, terwijl de andere component vastzit op de grijper. Samen vormt dit geheel het snelwisselsysteem. Op de component op de palletiser zitten zowel links als rechts een as waardoor de grijper slechts op één manier aan de palletiser kan worden gekoppeld. De verbinding tussen de twee componenten zorgt er daarnaast voor dat twaalf signalen kunnen worden doorgestuurd – afhankelijk van het aantal bewegingen of detectie. Indien meer dan twaalf signalen nodig zijn, maakt men gebruik van de Profinet aansluiting.
Bij een aantal systemen die op de markt verkrijgbaar zijn, gebeurt het wisselen van grijpers volledig automatisch. “Hier zijn ook veel nadelen aan verbonden”, legt Vandersteene uit. “De robot gaat dan naar een bepaalde positie waar de grijper wordt losgekoppeld waarna hij naar een nieuwe positie beweegt om een andere grijper op te nemen. Deze methode is erg duur en neemt bovendien veel ruimte in beslag. Wij hebben daarom bewust gekozen voor een manueel, goedkoper plug-and-play systeem zonder verlies aan ruimte. De omsteltijd is een kwestie van minuten waarbij geen gereedschap nodig is. Onze filosofie is om zo compact mogelijke opstellingen te leveren die onze klanten echt meerwaarde bieden. Met deze innovatie zijn we hierin zeker geslaagd.”
Rotatie
Palletiser Tina heeft twee rotatiebewegingen en twee rechtlijnige bewegingen. De robot bestaat dus uit vier assen. De twee bewegingen zijn voorzien van een roterende koppeling. Dat betekent dat de grijper aan de vierde as kan blijven ronddraaien. Er hoeft dus geen rekening worden gehouden met kabels die, als ze in één richting worden gedraaid, weer terug moeten draaien om verstrengeling of slijtage te voorkomen. Zowel de basis van de palletiser als de grijper kunnen zonder problemen blijven ronddraaien aangezien alles met roterende koppelingen is opgebouwd.
Tina in cijfers