Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Nieuwbouw wordt baken in Brugse skyline
Frederik Verstringe (Brouwerij De Halve Maan) en Mathias Despriet (Beeuwsaert Construct) klinken op een geslaagde samenwerking.

Nieuwbouw wordt baken in Brugse skyline

De Belgische bieren blijven het goed te doen. De opvallendste groeier in de Benelux zijn de bieren van stadsbrouwerij De Halve Maan. Om die lijn ook de komende jaren te kunnen doortrekken, drong een nieuwbouw zich op. Binnen de stadsmuren was de plaats te beperkt, maar aan het einde van de Brugse bierlijn, vond de brouwerij wel voldoende ruimte om te groeien. Sinds kort rijst daar een opvallende nieuwbouw boven de Brugse skyline uit. Een realisatie van Beeuwsaert Construct, een sterk staaltje teamwork en flexibiliteit.

Het gebouw werd zodanig geconcipieerd dat alles verweven zit. Dat geeft het net die iconische aanblik waar Brouwerij De Halve Maan vandaag zo trots op is.

In 2005 blies Xavier Vanneste, zesde generatie van de brouwersfamilie met de lancering van Brugse Zot nieuw leven in brouwerij De Halve Maan, die als sinds 1856 bestaat. De toekomst was geklonken, want dit bier van hoge gisting viel onmiddellijk in de smaak en blijft liefhebbers in binnen- en buitenland verleiden. De thuishaven van de brouwerij bevindt zich pal in het hart van de Brugse binnenstad, de bottelarij sinds 2010 op een industrieterrein aan de rand van de stad. “Verdere uitbreidingsmogelijkheden hadden we daar niet”, opent Brewmaster Frederik Verstringe. “De berekende productiecapaciteit lag er op 50.000 hl, maar intussen zaten we al aan meer dan 65.000 hl. Het was echt een verhaal van uit de voegen barsten.”

Brouwerij De Halve Maan wilde meer doen dan een industriegebouw neerplanten, het wilde een landmark creëren dat de verbondenheid met de stad Brugge onderstreept.

Landmark creëren

Brouwerij De Halve Maan mag dan gestoeld zijn op traditie, innovatie wordt er even hoog in het vaandel gedragen. Een ondergrondse bierpijpleiding van 3,3 km verbindt beide sites sedert 2016. Een initiatief dat getuigde van een gewaagde, maar duurzame visie, want zo hoeft het zware vrachtverkeer de binnenstad niet meer in. Verstringe: “Daar kregen we de kans om de percelen naast ons te kopen, de ruimte die we nodig hadden om onze capaciteit verder uit te breiden. We wilden echter meer doen dan een industriegebouw neerplanten, we wilden een landmark creëren dat onze verbondenheid met de stad Brugge onderstreept.” Een landmark met bovendien duurzaamheid in het hart. En dat gaat verder dan zonnepanelen en waterzuivering. Alle restwarmte uit de processen wordt elders in het gebouw nuttig aangewend.

Tijdens de bouwwerken moesten de productieactiviteiten en de toegang voor het vrachtverkeer altijd gegarandeerd blijven.

Vertrouwen in goede afloop

Een industriële mastodont met een groen karakter dus. Maar allerminst een evidentie om te bouwen. Tijdens de bouwwerken moesten de productieactiviteiten en de toegang voor het vrachtverkeer altijd gegarandeerd blijven.      

Een project dat De Halve Maan daarom toevertrouwde aan Beeuwsaert Construct uit Ledegem. “Onze architect had zijn huiswerk gemaakt met een heel uitvoerig lastenboek. Het verschil werd gemaakt op basis van referenties, vertrouwen en prijs. We geloofden erin dat Beeuwsaert samen met ons dit project tot een goed einde konden brengen”, verduidelijkt Verstringe de keuze. Beeuwsaert stond in voor een deel van de afbraakwerken, het optrekken van de volledige ruwbouw, alle structurele werken, de afwerking van de kantoorruimtes en technieken. De werken begonnen einde 2019. Bij het ter perse gaan van dit artikel werden de laatste details tot in de puntjes afgewerkt tot grote tevredenheid van de bouwheer.

Er kwam een stalen ligger van 23 m aan te pas, met 54 ton de zwaarste ooit voor de eigen staalproductie van Beeuwsaert.

Rekening houden met productie

Aan uitdagingen nochtans geen gebrek voor de specialist in industriebouw. Verstringe: “De productieruimte had absolute prioriteit. In totaal gaat onze productiecapaciteit met deze uitbreiding maal drie, de oppervlakte zelfs maal tien. Maar het gebouw werd zodanig geconcipieerd dat alles hier verweven zit. Dat geeft het net die iconische aanblik waar we vandaag zo trots op zijn, maar het maakte het de aannemer wel flink lastig.” Dat betekende dat Beeuwsaert niet zomaar van de grond op kon bouwen, maar vaak boven gloednieuwe apparatuur bezig was. Telkens er apparatuur geleverd werd, moest de ruimte waarin ze terechtkwam wind- en waterdicht zijn en voldoende stabiliteit bieden. Tegelijkertijd stelde de machinebouwer die de installaties leverde zeer strikte deadlines voorop. Maar ook de bouw zelf was geen alledaagse project. De technische koker van 20 m hoog werd prefab op de werf aangeleverd. Er kwam ook een stalen ligger van 23 m aan te pas, met 54 ton de zwaarste ooit voor de eigen staalproductie van Beeuwsaert.

In totaal gaat de productiecapaciteit van Brouwerij De Halve Maan met deze uitbreiding maal drie, de oppervlakte zelfs maal tien.

Sterk staaltje teamwerk

“Beeuwsaert heeft in zijn ruwbouwplanning moeten rekening houden met die verhuis. In overleg werd vastgelegd welke elementen wel of niet geconstrueerd werden voorafgaand aan de verhuis. Dat zijn zaken die je hoe goed je alles ook voorbereid niet volledig sluitend kunt voorspellen. Maar ze hielden voortdurend rekening met wat onze productie nodig had.” Communicatie was daarom de sleutel tot succes in dit project. “Een sterk staaltje teamwerk”, vat Verstringe het zelf samen. “Ik en projectleider Mathias Despriet waren voortdurend in overleg. Een werf van deze omvang staat of valt met de projectleider en zijn team. Gedurende het volledige traject had ik aan één contactpersoon genoeg om een stand van zaken te krijgen. In elk fase bewezen hij en Beeuwsaert zich als een flexibele partner die mee naar oplossingen bleef zoeken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?