Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Slangenpomp actief in productie diervoeder
Aan kattenvoer worden kleurstoffen toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor de consument.

Slangenpomp actief in productie diervoeder

Het zogenaamde ‘natte voer’ voor bijvoorbeeld honden en katten wordt in de fabriek samengesteld uit verschillende ingrediënten. Naast het hoofdbestanddeel, zoals vlees of gevogelte, worden ook diverse ingrediënten toegevoegd om het product de juiste smaak, geur en kleur te geven. Netzsch levert hiervoor peristaltische slangenpompen die naadloos passen in hygiënische omgevingen waar het nauwkeurig doseren van vloeistoffen met een hoog vastestofgehalte centraal staat.

Peristaltische slangenpomp speciaal geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie en CIP.

Netzsch staat bekend om haar uitgebreide assortiment pompen voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie, maar bovenal om de deskundige begeleiding wanneer het gaat om de keuze van de juiste pomp voor een specifieke toepassing. Accountmanager Yvette van Maanen: “Zo hebben we voor de voedingsmiddelenindustrie speciale slangenpompen die we regelmatig adviseren en vervolgens succesvol toepassen.”

Werking van een slangenpomp

Een slangenpomp is in feite een verdringerpomp en wordt ook wel een peristaltische pomp genoemd, omdat de werking ervan vergelijkbaar is met de menselijke slokdarm. Centraal in een slangenpomp staat de flexibele slang die in het begin van het proces wordt gevuld met het medium. Dit gebeurt door de zwaartekracht of met behulp van onderdruk. Het verder verpompen van de vloeistof gebeurt vervolgens door een roller die de flexibele slang periodiek samendrukt en weer loslaat. Door deze knijpende beweging wordt de vloeistof naar voren geduwd richting de pompuitlaat. Wanneer de slang weer ontspant, zuigt hij nieuwe vloeistof aan waarna de cyclus zich herhaalt.

Pigmentpoeder opgelost in een vloeistof is uitstekend met een slangenpomp te doseren in voedingsmiddelen.

Voordelen

Zowel de hygiënische opbouw als het werkingsprincipe maken slangenpompen ideaal voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Zo is de behuizing van de Netzsch slangenpompen van roestvaststaal en de slang van een flexibele rubbersoort voorzien van FDA. Hiermee is hij bestand tegen uiteenlopende media. Ook wanneer deze licht schurend zijn, een hoge viscositeit hebben, bepaalde chemicaliën bevatten of een hoog percentage vaste stof. Omdat de producten bovendien alleen in contact komen met de slang, zijn slangenpompen bij uitstek geschikt voor het verpompen van kwetsbare producten.

Door de opbouw zijn de slangenpompen eenvoudig in onderhoud; bijvoorbeeld het vervangen van de slang.

Verder kunnen de veelzijdige pompen door het werkingsprincipe continu en met een lage pulsatie vloeistoffen doseren. Dit betekent dat ook hele kleine hoeveelheden met een hoge nauwkeurigheid aan een proces toe te voegen zijn; een belangrijke eigenschap wanneer het gaat om toevoegingen als kleur- en smaakstoffen of bijvoorbeeld extra vitaminen. Daarnaast zijn slangenpompen zelfaanzuigend en ongevoelig voor drooglopen. Dit maakt de pompen ook geschikt voor toepassingen waarbij de pomp niet voortdurend met vloeistof is gevuld. Netzsch Peripro® pompen kunnen tot slot door hun ruimere doorlaat met lagere toerentallen hetzelfde debiet leveren. Dit komt niet alleen de efficiency ten goede, maar resulteert tevens in een lagere slijtage omdat de slang minder frequent wordt ‘geknepen’. Het debiet bepaalt de grootte van de pomp, voor grote volumes wordt gekeken naar een bijpassende oplossing.

Eenvoudig onderhoud

Een laatste voordeel dat bij de Netzsch pompen nadrukkelijk aanwezig is, betreft de eenvoud van het onderhoud. Als eerste is de onderhoudsbehoefte al geminimaliseerd omdat deze pompen een roller gebruiken voor de peristaltische bewegingen in plaats van een zogenaamde ‘schoen’. Hierdoor wordt de slang – als enige echte slijtagedeel – gelijkmatiger belast en slijt zij langzamer. Tevens is er maar een hele kleine hoeveelheid glycerine in het pomphuis benodigd. 

Wanneer de slang toch aan vervanging toe is, kan de betreffende onderhoudsmonteur eenvoudig de behuizing openen, de rol demonteren en de slang uitnemen. Het terugplaatsen van een nieuwe slang, het aansluiten ervan, de montage van de roller en het sluiten van de behuizing is even eenvoudig. Op deze manier worden service- en stilstandtijden beperkt en wordt bovendien geld bespaard op het aantal benodigde slangen per jaar. Van Maanen: “Daarbij komt dat slangenpompen het risico van vervuiling door andere pomponderdelen minimaliseren. De vloeistof komt immers alleen in contact met de slang. En omdat het een gesloten systeem is met een beperkte aantal bewegende delen, is de kans op lekkages minimaal. Kortom: ideaal voor gebruik in de voedingsmiddeleninustrie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?