Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Snel meten van bacteriën: sneller en verser door de keten bespaart tijd en geld en voorkomt voedselverspilling.
Traditionele methode: een monster wordt uitgeplaat en bacteriën groeien.

Snel meten van bacteriën: sneller en verser door de keten bespaart tijd en geld en voorkomt voedselverspilling.

Meten van levende bacteriën duur nu te lang, maar kan in 15 minuten.

Voedselvergiftiging is verschrikkelijk. In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak. Het is daarom de taak van voedselproducenten om het aantal bacteriën in hun producten binnen de perken te houden. En dat is een probleem voor hen, omdat een test via het uitplaten van bacteriën 2-3 dagen duurt voordat de uitslag binnen is. Moderne alternatieven als PCR en spectrometrie zijn veel duurder en bieden maar deels een oplossing: zij meten fragmenten van bacteriën die ook nog aanwezig zijn in de vorm van dode bacteriën na bijvoorbeeld pasteurisatie.

Pasteurisatie, UV-licht behandelingen en andere methoden om bacteriën in voeding te doden, is een precair proces. Veelal doen deze methoden, als ze te lang worden toegepast, afbreuk aan de textuur, de kleur, de smaak, de voedingswaarde, et cetera van het product. Bedrijven willen dit zo kort mogelijk toepassen maar het moet wel lang genoeg zijn om van alle levende bacteriën af te komen. Het meten van bacteriën na behandeling is daarom essentieel. Snelle meetmethoden geven een vals positief meetuitslag en het alternatief, meten via het uitplaten, duur veel te lang.

Sensip-dx heeft een unieke oplossing hiervoor door het meten van levende bacteriën in 15 minuten.

Lange meettijd leidt tot hoge kosten

Als de meetresultaten via uitplaten binnenkomen, zijn de producten vaak al verpakt en opgeslagen. In sommige gevallen zijn de producten al op transport. In ieder geval worden de producten gekoeld in afwachting van het testresultaat. Als er positief wordt getest op bacteriële besmetting, dan worden de producten of weggegooid of opnieuw bewerkt indien mogelijk. Al verzonden producten worden teruggeroepen. Dit leidt tot hoge logistieke kosten en het aanhouden van extra, vaak gekoelde, buffer voorraden.

Als een voedselproducent vaker en eerder bacteriën in het productieproces kan meten, dan kunnen veel eerder maatregelen worden genomen om besmetting van het eindproduct te voorkomen. Producten zullen sneller en verser door de keten heen stromen. Dat bespaart geld en voorkomt voedselverspilling.

Nieuwe meet technologie Sensip-dx ontwikkelt een apparaat dat het aantal aanwezige levende bacteriën in 15 minuten meet. Sensip-dx is een spin-out van de Universiteit Maastricht (UM). De afgelopen 10 jaar hebben meerdere universiteiten aan dit principe gewerkt en successen gepubliceerd in meer dan 100 artikelen. In 2016 patenteerde de UM nieuwe vindingen waarop Sensip-dx de wereldwijde exclusieve rechten heeft. 

Een sensor bindt een bepaalde soort levende bacterie. Er zitten meerdere sensoren in een cartridge die in het meetapparaat wordt geladen. De cartridge is voor eenmalig gebruik en kan per klant dan wel per toepassing worden voorzien van de gewenste sensoren voor het meten op de aanwezigheid en het aantal specifieke bacteriën.

Schematische weergave van hoe het werkt.

Na het laden van het monster in de cartridge drukt de gebruiker op een knop en zonder verdere tussenkomst van de gebruiker is het resultaat 15 minuten later bekend. Het resultaat kan direct worden doorgezet naar het ERP- en/of QRM-systeem van de gebruiker.

Combinatie met meten van moleculen 

Met dezelfde techniek kan Sensip-dx ook moleculen meten. Dit kunnen toxische moleculen zijn als residuen van gewasbestrijdingsmiddelen of antibiotica, maar ook gewenste moleculen als vitaminen en geur- en smaakstoffen. Ook hier geldt dat zowel de aanwezigheid alsook een indicatie van de hoeveelheid wordt gegeven.

Marktintroductie in 2024

Het eerste prototype wordt de komende maanden getest in de praktijk. De ervaringen worden verwerkt in verbeterde typen en eind 2014 plant Sensip-dx het eerste commerciële versie in de markt te introduceren.

Sensip-dx zoekt nog voedselbedrijven die willen participeren in de praktijktesten van de komende maanden. Sensip-dx analyseert met de participerende bedrijven hoe de Sensip-dx technologie kan leiden tot significante kostenreductie.

Meer informatie: www.sensipdx.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?