Na een onuitgegeven jaar als 2021 waar voedingsbedrijven voortdurend onder druk bleven staan door de gevolgen van de coronapandemie, is er nu een nieuw jaar aangebroken. Maar wat worden de trends voor de voedingsindustrie dit jaar?
De verantwoordelijkheid over onze planeet, is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een gedachte waar steeds meer consumenten van overtuigd raken. Dat wil zeggen dat ze ook steeds meer uitkijken naar producten en diensten in het voedingssegment van leveranciers die ze als duurzaam bestempelen. Wie als merk die strengere blik van consumenten wil doorstaan zal verantwoordelijke keuzes moeten maken en transparant communiceren om vertrouwen te winnen. Een instrument dat hier bijvoorbeeld kan bij helpen is een Eco-score, in navolging van de Nutri-score voor gezonde voedingswaren, die iets vertelt over hoe duurzaam een product tot stand is gekomen maar ook hoe de verpakkingen achteraf gerecycleerd kunnen worden. Eén Belgische retailketen is alvast begonnen met het uitdelen van dergelijke punten.
Er duiken steeds meer producten op in het schap van retailketens die op plantenbasis geproduceerd zijn. Consumenten belabelen deze producten als gezonder en beter voor de planeet. Dat wil echter niet zeggen dat ze zonder smaak mogen zijn. Er moet een authentieke smaak en mondgevoel tegenover staan om op brede schaal aanvaard te worden. Voedingsbedrijven mogen daar gerust zelfs een stapje verder in gaan en technologie naar de tafel brengen. Denk dan aan vlees op basis van cellen of proteïnes die uit de lucht komen of diensten zoals gepersonaliseerde voeding. 40% van consumenten geeft aan dat ze open staan voor deze vernieuwingen nu ze geproefd hebben wat voor effect dat heeft op producten op plantenbasis. De helft van de consumenten gelooft dat dit de toekomst van de voedingsindustrie kan zijn.
Door de pandemie zijn we met zijn allen ook gaan nadenken over hoe we buitenshuis willen eten. Als gevolg zijn de eisen van consumenten in crescendo gegaan. We verwachten technologie te zien die kan helpen om een veiligere omgeving te creëren. Van QR-codes die de menukaart oproepen tot contactloze technologie om eten op te halen. Concepten die de voorbije maanden zo populair werden dat nu de helft van consumenten wereldwijd aangeeft interesse te hebben om nieuwe technologieconcepten uit te proberen. Ze denken dan bijvoorbeeld aan levering via drones. Iets wat ze niet alleen van hun restaurants of retailketens verwachten, maar ook van voedingsmerken zelf. Ze kijken uit naar diensten aan huis die voor meer sociale connectie kunnen zorgen.
Liefde gaat door de maag, maar gezondheid even zeer. Twee derde van consumenten wereldwijd geloven dat een gebalanceerd dieet de sleutel is tot holistisch welzijn. Vooral het immuniteitsniveau en het energiepeil staat of vallen volgens hen met voeding. En hoewel ze niet altijd precies weten welke ingrediënten er nu de grootste impact op hun gezondheid en welzijn zullen hebben, zijn ze wel bereid om te luisteren. Succesvolle voedingsmerken zullen die bedrijven zijn die een constructieve dialoog hierover aangaan met hun klanten om hen het volle potentieel van ingrediënten op hun gezondheid te laten begrijpen.
Consumenten hechten steeds meer waarde aan functionaliteit, versheid en authenticiteit van lokale voedingsproducten. Zij die tijdens de pandemie lokale leveranciers ontdekt hebben, zijn van plan daar ook in de toekomst te blijven kopen. Vooral het belang van de factor versheid steeg enorm de voorbije maanden, zeker omdat we steeds meer thuis aten. Internationale merken proberen daar op verschillende manieren op in te spelen. Door een verhaal te vertellen over de oorsprong van hun producten en ingrediënten of door ze af te leveren met smaakprofielen in functie van de regio.