Maar al te vaak wordt onvoldoende rekening gehouden met de vereiste capaciteit en het debiet dat de afvoer nu, en mogelijk in de toekomst, moet kunnen verwerken. Onvoldoende afvoercapaciteit leidt tot overstromingen, wat de gezondheid en veiligheid op de werkplek in gevaar brengt en het risico van kruisbesmetting verhoogt. Om die reden is het belangrijk dat het ontwerp van uw afvoersysteem overeenstemt met het ontwerp van uw productie-installaties.
De standaardmethode om debieten te meten is de EN1253-1 .Dit is de Europese methodologie voor het bepalen van het nominale debiet voor commerciële kolken. Een methode die in een food & beverage omgeving niet altijd optimaal is, omdat de uitlaten van machines vaak boven de afvoer geplaatst worden om het water rechtstreeks in het gootlichaam te laten stromen. Het afvoersysteem wordt hier niet alleen gezien als een manier om overtollig water van de vloer te krijgen, maar als een verlengstuk van de afvalwateruitlaat, die direct uit de machine komt. Het is belangrijk dat dit afvalwater niet op de vloer terechtkomt.
ACO heeft daarom een eigen methodologie ontwikkeld om het debiet van ACO kolken te meten. Dit is cruciaal om de juiste afvoeroplossing te bepalen in food & beverage omgevingen. Het juiste product selecteren in functie van zijn debiet kan nu nauwkeuriger worden uitgevoerd, vooral wanneer uw afwatering grote hoeveelheden water tegelijk moet kunnen verwerken. De EN 1253-1 norm stipuleert de verschillende klassen van afvoerkanalen, richtlijnen voor de installatie en vereisten voor de constructie, het ontwerp, de prestatie en markering van kanalen voor gebruik in afvoersystemen waarvoor een sifon nodig is met een afdichtingsdiepte van ten minste 50 mm. De ACO Direct methode bepaalt de debietcapaciteit van een sifon, wanneer de waterbron direct boven de afvoer gepositioneerd is. Om het juiste ACO kanaal te selecteren moet u weten wat de maximale hoeveelheid water is die de machine kan afscheiden, bijvoorbeeld 6.000 l in 5 minuten, oftewel 20 l per seconde.
ACO past beide methodes toe om tot een juiste gepersonaliseerde oplossing te komen. Het hangt er immers van af hoe de afwatering gebruikt wordt. Wanneer er geen directe uitlaten boven komen, dan is het interessanter om alleen lagere waarden te gebruiken die door het gebruik van het EN1253-1 proces zijn vastgelegd. Een goede afwatering speelt een cruciale rol in voedselveiligheid. Natte vloeren veroorzaken een aanzienlijk gezondheids- en veiligheidsrisico en kunnen in het ergste geval zelfs de volledige productie tot stilstand brengen. Een goede afwatering maakt geen gebruik van de vloer om afvalwater uit machines af te leiden. Al het afvalwater moet rechtstreeks in de afwatering verdwijnen, zonder op de vloer te lekken.
Meer informatie vind je op http://www.hygienefirst.com/be-nl