In onze reeks “Food & Figures” belichten onze experts één cijfer uit de voedingssector. In deze editie toont Imke Van den Broeck, Food Safety Advisor, hoe bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem beter scoren tijdens FAVV inspecties.
Autocontrole is één van de pijlers van het Europese voedselveiligheidssysteem. Sinds 2005 is het invoeren en onderhouden van een autocontrolesysteem (ACS) verplicht voor alle Belgische bedrijven actief in de voedselketen. Het einddoel richt zich op het steeds veiliger maken van het voedsel op het bord van de consument.
Om nog beter te scoren met voedselveiligheid, gaan we in België een stapje verder. Bedrijven kunnen – op vrijwillige basis – hun ACS extern laten valideren. Tijdens deze validatie gaat het FAVV of een erkend certificeringsorganisme na of het systeem op een goede manier is toegepast. Ze doen hiervoor beroep op goedgekeurde autocontrolegidsen die een praktische vertaling van de wetgeving per sector voorzien.
De cijfers van het FAVV bevestigen dat steeds meer voedingsbedrijven investeren in gevalideerde ACS. De resultaten van het door FAVV uitgevoerde inspectiemissies zijn beduidend gunstiger in bedrijven die beschikken over een gevalideerd ACS. Liefst 83% van de bedrijven met een gevalideerd ACS krijgt geen bemerkingen (waarschuwingen of processen-verbaal) tijdens FAVV controles, dat is 16% meer dan i.g.v. bedrijven niet gevalideerd zijn.
Bedrijven met een gevalideerd ACS ontvingen 16% minder waarschuwingen of processen-verbaal. Bijkomstig wordt de kans op een zware sanctie quasi gehalveerd (7,3% vs 3,2%) door het valideren van het ACS.
Bedrijven die hun autocontrolesysteem laten valideren (mét gunstig gevolg) scoren niet alleen beter tijdens FAVV controles maar genieten daarnaast ook van:
Meer info over hoe je ACS te laten valideren vind je hier