Elke nacht zijn in de Vlaamse bedrijven tientallen reinigingsploegen druk in de weer om de productie weer spic en span te krijgen voor de opstart de volgende ochtend. Als kwaliteitsverantwoordelijke hebt u wel zicht op het feit of er effectief gereinigd is, maar hoe goed dat dan precies gebeurd is, blijft meestal een blinde vlek. Daar brengt Ecolab nu verandering in. Met haar oplossing Manual Cleaning Insights brengt zij data samen, zwart op wit, zodat u elke ochtend in een rapport kunt lezen wat u te doen staat om uw hygiëne naar een hoger niveau te brengen.
Niet alles kan al geautomatiseerd worden. Reinigen is in de meeste voedingsbedrijven ook deels een manueel karwei. Maar dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. “Een reinigingsploeg heeft maar een beperkt aantal uren ter beschikking om de klus te klaren. Hoe goed de procedures ook beschreven staan, je kunt niet garanderen dat elk oppervlak op de juiste temperatuur, met de juiste dosis chemicaliën en voldoende lang behandeld is. Het is onbegonnen werk om dat allemaal manueel te controleren”, verduidelijkt Arne Daneels, Marketing Associate van Ecolab. Toch kan het net nuttig zijn om hier meer inzicht in te krijgen. “In de eerste plaats uiteraard om de voedselveiligheid te garanderen. Maar daarnaast zouden data ons ook meer kunnen vertellen over waar mogelijke besparingen zitten op het vlak van water en chemicaliën.”
Dit was voor Ecolab het uitgangspunt voor de ontwikkeling van Manual Cleaning Insights (MCI). “MCI volgt en meet manuele reinigingsactiviteiten voor consistente resultaten met data en inzichten die helpen om de conformiteit en efficiëntie te verhogen en resultaten te verifiëren”, vat Daneels samen. Het werkt heel eenvoudig. Op de in de productieruimte aanwezige satellieten plaatst Ecolab een aantal sensoren. Die kunnen nu data over schuimen, spoelen en desinfecteren beginnen te verzamelen. “Die data worden draadloos doorgestuurd naar de MCI Controller die met behulp van een sim-verbinding de gegevens veilig naar de cloud stuurt, zonder gebruik te hoeven maken van het bedrijfsnetwerk. In de cloud vindt de kwaliteitsverantwoordelijke alles terug in zijn eigen MCI dashboard. Dit dashboard vertelt hem wat er is gemeten bij elke satelliet: debiet, luchtdruk, verbruik van chemicaliën, duur van de activiteit, … Maar hij ziet ook in één oogopslag wat er niet volgens de hygiëneregels verlopen is. Op die manier kan hij ingrijpen om de voedselveiligheid te verzekeren.”
Ecolab ging niet over één nacht ijs bij de ontwikkeling van MCI. Betrouwbaarheid stond immers voorop. Meer dan anderhalf jaar al worden in verschillende testprojecten de puntjes verder op de i van de applicatie gezet. “Met name om de data om te zetten in inzichten waar een kwaliteitsverantwoordelijke efficiënt mee aan de slag kan”, verduidelijkt Daneels. “Hij krijgt bijvoorbeeld meteen de anomalieën te zien, aangevuld met concrete aanbevelingen in een rapport dat dagelijks gegenereerd en automatisch verstuurd wordt. Maar hij kan ook diep in de details van elke reinigingsbeurt duiken en elke parameter visualiseren om een duidelijk zicht op mogelijke oorzaken van problemen te krijgen. Verder helpen realtime alerts wanneer bepaalde waarden overschreden zijn om problemen niet te laten escaleren.”
De slimme MCI technologie van Ecolab helpt dus kosten te besparen en verspilling tegen te gaan. Daneels: “Manuele reinigingsprocessen zijn nog steeds een vitaal onderdeel van de hygiëneplannen van voedingsbedrijven. Maar het wordt ook steeds belangrijker om die processen te kunnen controleren en verifiëren. Dat is precies wat MCI doet. Je hebt heel eenvoudig toegang tot de data van kritieke parameters. Zo ben je er zeker van dat je productie van A tot Z op de juiste manier gereinigd is.”
•Verifieer manuele reinigings- en desinfectietaken
•Bespaar geld door op tijd de productie te kunnen starten
•Verbeter de efficiëntie door het verbruik van grondstoffen te optimaliseren
• Garandeer de productkwaliteit
• Verbeter je duurzaamheidsprofiel
Neem dan rechtstreeks contact op met Ecolab BV.
Contact opnemen