Om te voldoen aan de strenge eisen die gelden voor ruimtes waarin voedingsmiddelen worden verwerkt, is het noodzakelijk om deze ruimtes te desinfecteren. Met een ontwikkeling uit de medische technologie heeft SimpelDesinfecteren een systeem op de markt gebracht waarmee dit zonder tussenkomst van medewerkers mogelijk is: Nocotech. De werking is gebaseerd op de productie van ionen in de lucht en heeft de officiële toelating van het CTGB (en dus een N-nummer) en een EU-toelating. Hiermee is het toegelaten als desinfectiemiddel voor de voedingsindustrie.
Hugo ter Hoeve heeft een achtergrond in de levensmiddelenmicrobiologie en legionellapreventie. Samen met zijn zakenpartner Robert Kostrubiec, afkomstig uit de paramedische wereld en infectiepreventie, startte hij het bedrijf SimpelDesinfecteren. Ter Hoeve verklaart: “Het voorkomen van besmettingen in de voedingsindustrie is van cruciaal belang voor de volksgezondheid, dat hoef ik denk ik niemand uit te leggen. Wat dat betreft wordt er op het desinfecteren van ruimtes om besmettingen te voorkomen dan ook niet bespaard. Áls het mis gaat, zijn de kosten immers vele malen hoger, om maar niet te denken aan eventueel persoonlijk leed. Toen ik via Robert in contact kwam met het Nocotech principe, zagen we beiden al snel dat dit ruim breder was toe te passen dan alleen in de medische wereld waar het wordt ingezet als infectiepreventie.”
De werking van het Nocotech desinfectiesysteem berust op de productie van ionen die micro-organismen vernietigen. Simpel gezegd zuigt het systeem lucht uit de ruimte aan die gedesinfecteerd moet worden. Vervolgens ioniseert zij de lucht door deze heel snel rond te draaien in een turbine. In feite wordt de lucht hierdoor elektrisch geladen. Vervolgens wordt de geïoniseerde lucht verwarmd en met hoge snelheid (ruim 300 km/h) de ruimte in geblazen in combinatie met Nocolyse Food vloeistof.
Dit proces leidt vervolgens tot de productie van ionen in de lucht. Dit zijn kleine geladen deeltjes die hun lading kunnen overbrengen op micro-organismen die hierdoor worden geëlimineerd. Micro-organismen zijn alle bacteriën, schimmels en gisten, spore en sporevormers maar ook virussen. Voor de voedingsindustrie gaat het dan hoofdzakelijk om salmonella, listeria, enterobacteriaceae, schimmels en gisten. Kostrubiec: “Het bijzondere van dit proces is dat er niets overblijft. Dit betekent dat er geen residu achterblijft op de oppervlakken waardoor naspoelen niet nodig is. Bovendien is het een niet-corrosieve methode van preventieve desinfectie waarvoor micro-organismen nooit resistent kunnen worden. Inmiddels is de werking niet alleen in uitgebreide testen aangetoond, maar ook in talloze praktische toepassingen in de voedingsindustrie als preventieve desinfectie.”
Het gebruik van het systeem is eenvoudig. De machine wordt in de ruimte geplaatst die gedesinfecteerd moet worden waarna uitsluitend het volume van de ruimte moet worden ingegeven in m3. Hierna is het bedienen van de ‘aan’ knop voldoende om het desinfectieproces in werking te zetten. Uiteraard is het ook mogelijk om de machine vast in een ruimte te plaatsen en hem op te nemen in een automatische regeling. Hiermee is de desinfectie automatisch te starten en is het volledige desinfectieproces zonder tussenkomst van mensen uit te voeren.
Daarbij zijn de gegenereerde data volledig gevalideerd. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over de tijdstippen waarop de machine is in- en uitgeschakeld of over storingen. Op deze manier worden alle belangrijke data geregistreerd die iedere certificerende instantie graag wil kunnen inzien. Bovendien wordt de gebruiker vroegtijdig geïnformeerd over het aanvullen van de Nocolyse waardoor het desinfectieproces nooit zonder komt te zitten.
Ter Hoeve besluit: “Naast het feit dat het hier om een zeer effectieve manier van desinfecteren gaat – waarmee je letterlijk alle hoeken en gaten bereikt – is het ook een duurzame methode. Je verbruikt immers geen grote hoeveelheden water en het afvalwater wordt aanzienlijk minder belast doordat er geen chemie hoeft te worden weggespoeld. Neem graag contact op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te onderzoeken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Simpeldesinfecteren.
Contact opnemen