Ons befaamde Belgische witloof voert dezer dagen een verwoede strijd. Want wij zetten deze klassieker als Belgen veel minder op het menu. Vooral bij de jongere generaties slinkt de populariteit van de witte stronkjes jaar na jaar, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK Belgium (i.o.v. VLAM). BelOrta trok naar Leuven om studenten witloof te leren eten. Samen met chef-kok Bart Tastenhoye van restaurant Taste én zijn moeder Rita.
De cijfers van GfK Belgium liegen er niet om: het ooit zo populaire witloof van bij ons raakt beetje bij beetje uit de gratie. De gemiddelde Belg koopt vandaag nog nipt 3 kg per jaar, terwijl dat 20 jaar geleden ruim 4 kg was. Bovendien zet de daling in witloofconsumptie zich elk jaar verder en lijkt er niet meteen een kentering in zicht als je naar het profiel van de witloofkoper kijkt.
Vooral jongere generaties, onder de 40 jaar, laten witloof links liggen. Dat geldt zowel voor alleenstaande thuiskoks als voor gezinnen met kinderen. Anderzijds: hoe ouder, hoe sneller witloof opduikt in de top tien van meest verkochte groenten. Gepensioneerden zijn daarbij de grootste fans. Dat verklaart ook de vrij klassieke gerechten met witloof die we thuis eten. Zo combineren Belgen de groente vooral met aardappelen, eieren, gekookte ham, kalkoen, een kaasbereiding, varkensgebraad of varkenshaasje. Ook niet zo verrassend: we eten witloof het vaakst in de winter en in het weekend. Het is nochtans een groente alle seizoenen en momenten.
Om jongeren de smaak van witloof bij te brengen én hen te verrassen met minder klassieke gerechten, trok BelOrta op pad. Chef-kok Bart Tastenhoye, die in Leuven restaurant Taste runt, creëerde een student-proof witloofgerecht dat hij samen met zijn mama ging klaarmaken bij enkele studenten op kot.
Mama Rita Degreef: “Ik vind het zonde dat steeds minder Belgen witloof eten en dat jongeren nog weinig vertrouwd zijn met de veelzijdigheid van deze groente. Als je in de klassieke witloofgerechten blijft hangen, benut je de lekkere smaak van witloof niet ten volle. Daarom is het zo leuk om studenten op een andere manier te laten kennismaken met witloof.”
Bart Tastenhoye verwende de kotstudenten met gestoofde witloofstronkjes met Luikse siroop, geserveerd met Jonagold-appel, veldsla en geroosterde walnoten. “Net als mijn mama hou ik van verse, lokale producten. Daarbij is witloof een persoonlijke favoriet. Je kan er zoveel kanten mee uit, voor mij is witloof absoluut een ondergewaardeerde groente! Gezond, lekker en zo gemakkelijk klaar te maken. Tof dat BelOrta op deze manier zich op de jongeren richt!”