Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Bierbrouwen 2.0: ontdek het op de WoTS

Bierbrouwen 2.0: ontdek het op de WoTS

De World of Industry, Technology & Science (WoTS) biedt bezoekers en exposanten alle mogelijkheden om kennis over te dragen, zichzelf te presenteren en gezamenlijk oplossingsgericht vooruit te kijken. Hier komt onlosmakelijk het sociale aspect van een vakbeurs naar boven: de borrel.

Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, mout, hop en gist. Al eeuwen verstaan wij de kunst om van deze vier basisingrediënten bier te brouwen. Aan het chemisch proces is niets veranderd, maar we hebben het dankzij technologie wel makkelijker gemaakt. Tot niet zo heel lang geleden moest elke stap handmatig worden voorbereid. Brouwerijen werkten meer op gevoel dan op basis van concrete meetgegevens. Dirk Kop, Technical Manager bij JUMO, vertelt wat er nu allemaal bij komt kijken voordat het bier uit de tap stroomt. Tijdens het seminar  Digitalisering: Gebruik & Visualisatie van Data geeft hij hier een presentatie over.

Tijdens het seminar legt Kop het brouwproces uit en beantwoordt hij de vraag: wat bepaalt de koolzuurgraad, smaak en volheid van bier? “Als je een moderne brouwerij ontleedt, ontrafel je een complex proces dat bestaat uit tal van onderdelen”, vertelt hij. “En op verschillende niveaus is hier sprake van verregaande digitalisering. Om je een bescheiden voorstelling te geven: Single Pair Ethernet, IO-Link, PROFINET, PLC-besturing, een scherm en natuurlijk een visualisatiesysteem. En met het visualisatiesysteem kun je online meekijken wat er binnen het brouwproces allemaal gaande is.”

Enorme efficiëntieslag

Eén van de voordelen van automatisering is dat we steeds specifieker de verschillende parameters kunnen veranderen. We zijn nu in staat om heel doelgericht aan de knoppen te draaien, zodat we een variatie aan bier kunnen brouwen met een afwisseling in smaak en beleving. “Een kleine aanpassing in de ingrediënten heeft al invloed op het uiteindelijke resultaat”, legt Kop uit. “De automatisering die door brouwerijen wordt toegepast, is een enorme efficiëntieslag.” Het verschil tussen traditionele en moderne brouwerijen is aanzienlijk. Een moderne bierbrouwerij is een industriële omgeving. Alleen de ontvangstruimte refereert nog naar de klassieke koperen ketels en ruwe mannen met grote leren schorten voor. Kop benadrukt dat de automatiseringsstap verantwoordelijk is voor de enorme sprong in efficiëntie die het bierbrouwproces heeft veranderd. “Dankzij automatisering hebben we nu een enorme variatie aan prachtige bieren om uit te kiezen”, concludeert hij. 

Tijdens zijn presentatie legt Kop uit waarom meetgegevens als temperatuur, druk, flow en niveau belangrijk zijn en hoe ze in de besturing van het proces hun taak vervullen. Naast JUMO geven ook Kensan, EUCHNER en Yokogawa een bijdrage aan het seminar.  

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met FHI.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Leusderend 12
3832 RC Leusden
Nederland
Telefoonnummer 033- 4657507 E-mailadres [email protected] Website fhi.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?