Platform voor de levensmiddelen-en drankenindustrie
Hygiëne in de ‘food’: schone perslucht!
Hygiëne is belangrijk in de ‘food’. Besteed daarom ook aandacht aan de reinheid van de perslucht.

Hygiëne in de ‘food’: schone perslucht!

In de food-industrie wordt graag gebruik gemaakt van perslucht vanwege het ‘schone’ karakter. Niet iedereen weet dat perslucht in beginsel niet schoon is, maar vrijwel altijd deeltjes, water en olie bevat. In het kader van hygiëne zijn maatregelen noodzakelijk om deze vervuiling tegen te gaan én te monitoren. BEKO TECHNOLOGIES biedt een complete dienst om de vervuiling in kaart te brengen, maatregelen te nemen en te borgen.

Om met de deur in huis te vallen: onbehandelde perslucht is per definitie niet schoon. Ook niet wanneer een olievrije compressor wordt ingezet. Deze voegt weliswaar geen olie toe tijdens de productie van perslucht, maar zuigt wel de benodigde lucht uit de betreffende omgeving aan. Deze bevat eigenlijk altijd koolwaterstoffen; zeker wanneer het om een industriële omgeving gaat. Wanneer een oliegesmeerde compressor wordt gebruikt en de perslucht wordt niet behandeld, dan is deze sowieso verontreinigd.

Brochure Bekokat

Bewust van het gevaar

Sara Deckers, technisch specialist bij BEKO: “Vooral in de voedingsmiddelenindustrie is het erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. En dan gaat het niet zozeer om de perslucht die voor aandrijvingen wordt gebruikt, maar vooral om de perslucht die in direct contact komt met het product. Bijvoorbeeld wanneer het medium wordt gebruikt om componenten of installaties schoon te blazen, om afgekeurd product uit een stroom te ‘schieten’ of om producten als ijs te beluchten.”

Sara Deckers: ‘Foodgrade oliën wil je eigenlijk ook niet eten’.

In veel gevallen zijn bedrijven zich onvoldoende bewust van de vervuiling die zich in perslucht kan bevinden; laat staan van de beschikbare mogelijkheden om te voorkomen dat deze vervuiling met voedsel in aanraking komt. En dat zou eigenlijk wel moeten. Vocht kan immers leiden tot bacteriegroei terwijl stof- en oliedeeltjes niet specifiek bedoeld zijn om te consumeren. Deckers: “Natuurlijk heb je foodgrade oliën. Maar laten we eerlijk zijn: die krijg je liever ook niet binnen.”

Compleet programma

Om klanten te ondersteunen in het realiseren van schone perslucht in hun productieomgeving, ontwikkelde BEKO een speciaal programma waarbij een viertal stappen wordt doorlopen. In een eerste stap wordt een nulmeting uitgevoerd door op de juiste plek gedurende enkele uren de vaste deeltjes, het water- en oliegehalte te meten. Deze waarden worden vergeleken met de eisen die de eindgebruiker aan de perslucht stelt – al dan niet gebaseerd op basis van regelgeving. De kwaliteit van perslucht wordt bepaald met behulp van een zogenaamde ISO-tabel waarbij de 3-cijferige waarde iets zegt over het aandeel vaste deeltjes, water en olie dat zich in de perslucht bevindt. Deckers: “Met deze nulmeting heb je een indicatie of je maatregelen moet nemen of niet. Wanneer de waarden gewoon goed zijn, dan adviseren we vooral door te gaan op de ingeslagen weg. In pakweg de meeste gevallen is dit echter niet aan de orde en zijn maatregelen nodig om de kwaliteit te verbeteren. Hiervoor kunnen wij advies geven, waaruit zal blijken dat je vaak met relatief kleine veranderingen toch al het gewenste effect kunt bereiken. Vervolgens worden in stap drie de benodigde maatregelen doorgevoerd, zoals het inzetten van een filter, een droger of een katalytische converter die koolwaterstoffen afbreekt tot onschadelijke stoffen als water en CO2.”

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel perslucht gebruikt vanwege het ‘schone’ karakter.

Stap vier is minimaal even belangrijk en betreft het monitoren van de kwaliteit van de perslucht ná het doorvoeren van de maatregelen. Een filter zal na verloop van tijd verzadigd raken en ook veroudering van het systeem kan bijdragen aan vervuiling in de perslucht. Ook als alle vereiste maatregelen zijn genomen. Deckers besluit: “Het is geen overbodige luxe om de kwaliteit van je perslucht eens onder de loep te nemen. Specialisten als BEKO hebben hiervoor alle ervaring om het juiste advies te geven. Zowel met betrekking tot de hele persluchtinstallatie als eventueel componenten om de kwaliteit te verbeteren én op peil te houden. Neem vrijblijvend contact op; dan kijken we gezamenlijk naar úw installatie.”  

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Beko Technologies.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Veenen 12
4703 RB Roosendaal
Nederland
Telefoonnummer +31 165-320300 Website beko-technologies.com/nl/nl/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?